Τσίπρας: «Δεν κοιμάμαι τα βράδια, φοβάμαι τι θα παραλάβουμε -Στο Μαξίμου έμενα μέχρι 4 το πρωί»

0
41

Τσίπρας: «Το κόμμα χρειαζόταν ένα ισχυρό σοκ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» του newsbomb.gr, με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ στον απόηχο των επιλογών του για το κόμμα ανέφερε: «Το κόμμα χρειαζόταν ένα ισχυρό σοκ, θετικό, και με το 50-50 στις γυναίκες και με την ανανέωση στελεχών και με την υπέρβαση της τασικής εσωστρέφειας».

«Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη…», και «ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τρώνε από τα έτοιμα», πρόσθεσε.

«Ναι, με τρομάζει η επόμενη μέρα» είπε, «διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους, κάθε νοικοκυριό υφίσταται τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι επιχειρήσεις υφίστανται την τριπλή πίεση» μείωσης τζίρου, φουσκώματος χρεών και λογαριασμών.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνω και τη σοσιαλδημοκρατία. Έχουμε το 10% των ψηφοφόρων μας μέλη, είμαστε ένα κόμμα βαθιά μαζικό και λαϊκό. Κόμμα που επενδύει στους νέους ανθρώπους και στις γυναίκες.
-Πήρα μια τολμηρή επιλογή. Να επιβάλω το 50-50, την ποσόστωση φύλου σε όλα τα όργανα, που ψηφίστηκε από τη βάση μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος που εκλέγεται από τη βάση επιλέγει βάση του κόμματος γυναίκες. Στο ΚΙΝΑΛ βλέπω στις 100 πρώτες θέσεις 3 γυναίκες. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπορεί.
-Είναι δέσμευσή μου ότι και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει άρωμα γυναίκας.
-Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής. Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται. Όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο.
-Εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι, λοιπόν;
-Το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών που λειτουργούν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα, συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με έναν στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας.
-Όλοι θα αξιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες που έχουν για να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια, όχι με βάση την τασική καταγωγή, όχι με βάση το εάν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως μειοψηφίες ή πλειοψηφίες. Αυτά αφορούν το χθες.
-Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί.
-Η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία, όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε, της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα.
-Ζήτησα από τη Ράνια και από τον Γιώργο, που δεν είναι βουλευτές, να μην είναι υποψήφιοι. Το αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα ότι δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Άρα, είναι δύο παιδιά νέα, που θα δουλέψουν στο κόμμα για να κάνουν το κόμμα μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό.
-Χρειάζεται η ανανέωση. Εγώ είμαι 47-48 χρόνων, πρέπει να έχω δίπλα μου και ανθρώπους και μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και νέους ανθρώπους που πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες τους, να αποδείξουν τι αξίζουν.
-Tο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, όπως σας είπα, μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα πρέπει να έχει το άρωμα γυναίκας, θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Θα βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Από τους νέους ανθρώπους που πήρα το ρίσκο να γίνουν υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δύο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr