Τζέφρι Πάιατ: Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη για τις ΑΟΖ και τα νησιά

0
62

Σε μια δήλωση – μήνυμα προς την Τουρκία προχώρησε ο Τζέφρι Πάιατ, μετά από ερώτηση που του έγινε για τις ΑΟΖ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ΑΟΖ. Ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, το οποίο υπάρχει περίπτωση να δημοσιευτεί από τον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες και απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».

«Έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα»

Όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο κ. Πάιατ είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα». Ο Τζ’έφρι Πάιατ ερωτήθηκε επίσης για τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και ο κόσμος είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται. Τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από τη δεκαετία του 1960 και τις τότε διαμαρτυρίες της αφροαμερικανικής κοινότητας για τα πολιτικά δικαιώματα.

«Εκλέξαμε πριν από 12 χρόνια τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο, αυτό θα ήταν αδιανόητο το 1964», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ζωντανή και σε καλή κατάσταση και θα βγει δυνατότερη από αυτή την εμπειρία». Όταν ρωτήθηκε για την αγορά ενέργειας, απάντησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, την ενέργεια ως όπλο».

Δηλώσεις Ακάρ για την Αγιά Σοφιά

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς αναφέρθηκε ο Χουλουσί Ακάρ που υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό, τι θέλει αφού της ανήκει. Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας επιμένει να συντηρεί την επιθετική ρητορική. «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει», δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Ahaber.

Ο Τούρκος υπουργός το τράβηξε ακόμα παραπάνω, καθώς αναφέρθηκε ακόμη και σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν είναι κατάλληλο αυτό και το τονίζω», είπε ο Ακάρ. Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. «16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα με 6 μιλιά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια», δήλωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr