Τζόνσον εμβόλιο: Δέχθηκε κλήση να εμβολιαστεί

0
48

Ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. O Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι αυτό της Astra Zeneca. Την ίδια ώρα, τόσο η ΕΜΑ σήμερα Πέμπτη, όσο και ο ΠΟΥ πρόκειται να αποφασίσουν για το μέλλον του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Σίγουρα θα εμβολιαστώ με το σκεύασμα των Πανεπιστημίου Οξφόρδης – AstraZeneca». Ενώ ενημέρωσε την Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την πληροφόρηση του ότι θα λάβει πολύ σύντομα την πρώτη δόση του εμβολίου.  Η δήλωσή του έρχεται, σε μια περίοδο που οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca έχουν αυξηθεί. Και ένα πλήθος ευρωπαϊκών χωρών έχουν «παγώσει» προσωρινά τη χορήγησή του, λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Τζόνσον εμβόλιο:  Ο λόγος στον ΠΟΥ και στην ΕΜΑ

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της αργότερα σήμερα, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάντως αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca.  Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτές.

Τζόνσον εμβόλιο:  Η ελληνική πλευρά για το εμβόλιο Astra Zeneca

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα αναμένοντας πάντα τις σημερινές αποφάσεις. «Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», είπε επί του θέματος μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Παυλάκης.

εμβολιασμοί Ελλάδα

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr