Βαρουφάκης: Αν κλείσουν οι τράπεζες, υπάρχει το σχέδιο «Δήμητρα»

0
53

Την ελπίδα του να μην… επιστρέψει η χώρα στη δραχμή εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open, όπου και παρουσίασε το σχέδιό του για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες

Την ελπίδα του να μην… επιστρέψει η χώρα στη δραχμή εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open, όπου και παρουσίασε το σχέδιό του για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, είχε παραδεχτεί ότι ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός του μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο τραπεζών.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο των τραπεζών το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε: «Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα Cayman Islands, είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την περίπτωση θα πάμε στη δραχμή, απάντησε: «Ελπίζουμε πως όχι».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Δήμητρα», όπως το έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο κ. Βαρουφάκης, βασίζεται σε τρεις άξονες:

  •  Πρώτον, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».
  • Δεύτερον, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.
  •  Τρίτον, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.

Πηγή: Pagenews.gr