Βαρθολομαίος – Μπάιντεν: Επί τάπητος Χάλκη – εμβόλια και κλιματική αλλαγή

0
91

Βαρθολομαίος – Μπάιντεν: Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Βαρθολομαίος – Μπάιντεν: Στο Οβάλ Γραφείο

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου «ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών για την κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID – 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν θερμές κουβέντες και χαμόγελα καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

Βαρθολομαίος – Μπάιντεν: Συνάντηση με Μπλίνκεν

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκαν νωρίτερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Βαρθολομαίου.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Βαρθολομαίου: Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε πως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Βαρθολομαίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Μπλίνκεν έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, και θυμήθηκε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου ο Παναγιότατος τους είχε υποδεχθεί στο Φανάρι.

Όπως μεταδίδει το ekirikas, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια αρχή της αμερικανικής κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και εντός της χώρας, αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Βαρθολομαίου

Θρησκευτική ελευθερία

«Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια τη χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έκανε αναδρομή και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Βαρθολομαίος - Μπάιντεν

Διώξεις των χριστιανών

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνομιλώντας με τον κ. Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα υπόκεινται οι χριστιανοί στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Βαρθολομαίος - Μπάιντεν

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr