Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: «Με τον τρόπο που πολιτεύεται είναι μια χώρα εξαγωγέας αστάθειας»

0
16

«Να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία που να λέει ή άμεσα προχωρά σε διαδικασίες διαλόγου με αποκλιμάκωση ή αλλιώς σου επιβάλω κυρώσεις που θα πονέσουν σοβαρά οικονομικά» είπε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη στάση που κρατά η Άγκυρα στη Μεσόγειο τονίζοντας ότι πρέπει κάποια στιγμή να της επιβληθούν κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί.

Όσον αφορά το κλίμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία είπε ότι «υπάρχει η μια προσέγγιση που λέει «πιο σκληρά μέτρα τώρα» και είναι η γραμμή Μακρόν και η άλλη προσέγγιση που λέει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος πρέπει και να την έχουμε κοντά και να τη νουθετήσουμε». Ειδικά για τις χώρες που έχουν τη δεύτερη στάση ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι «λένε πως η άσκηση υπερβολικής πίεσης προς την Τουρκία θα κάνει να κόψει καπίστρι προς τον δυτικό προσανατολισμό και εμείς λέμε ότι αυτό έχει ήδη συμβεί με όσα κάνει».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη σημείωσε ότι «έχει δύο βασικά προβλήματα: Το πρώτο είναι η Κύπρος. Πώς θα συμμετάσχουν Κύπρος και Τουρκία όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο» και δεύτερον ότι ως διαδικασία θα οδηγήσει σε αναβολή της λήψης αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος. «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν τσακωνόμαστε γιατί δεν προσβάλουμε την κυριαρχία της Τουρκίας. Η Τουρκία εμφανιζεται με τον ρόλο του νταή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη ειναι ότι η Τουρκία με τον τρόπου που πολιτεύεται είναι μια χώρα εξαγωγέας αστάθειας» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr