Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης

0
48

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρέθηκε προσφάτως στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Στο υπουργικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29/03), ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε, τους 6+1 άξονες της εθνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Διάσκεψη συμπίπτει με τα 40 χρόνια ΕΕ-Ελλάδας.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Βαρβιτσιώτης: Οι άξονες της ελληνικής πρότασης

Πιο συγκεκριμένα, οι πυλώνες της ελληνικής πρότασης περιλαμβάνουν: το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την έρευνα και την καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες στη διάσκεψη.

Βαρβιτσιώτης: «Ευκαιρία για την Ελλάδα η Διάσκεψη»

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η «Διάσκεψη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν τη συζήτηση τόσο ως κράτος όσο και ως κοινωνία, αφενός για να επιβεβαιώσει τη θέση της στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη θεσμική εμβάθυνση της ΕΕ του αύριο».

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί γαλλικής προεδρίας. Για την Ελλάδα, η έναρξή της συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, και αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα γεγονός υψηλής συμβολικής αξίας.

Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη

Αναλύοντας την ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι κεντρικό στοιχείο θα είναι μια εθνική διαβούλευση, τα πορίσματα της οποίας θα επεξεργαστεί ακαδημαϊκή Επιτροπή Σοφών (Advisory Group) σε συνεργασία με την Ομάδα Έργου και διυπουργικού συντονισμού (Task Force) του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την ευθύνη του ιδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στόχος της διαβούλευσης είναι να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην άρθρωση προτάσεων από πολίτες για τον μελλοντικό προσανατολισμό της ΕΕ, εισάγοντας στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και κινητοποιώντας τους πολίτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» (bottom-up process).

Βαρβιτσιώτης: Τα βασικά εργαλεία

Με βάση και την πρόσφατη επιτυχημένη εμπειρία της προεδρίας της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε μάλιστα χώρα εν μέσω πανδημίας και διεθνών εξελίξεων, βασικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν περαιτέρω θα είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες διαβούλευσης, οι συνεργασίες με τρίτους φορείς (ειδικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς και αυτοδιοίκηση).

Καθώς και υβριδικές και φυσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η παρουσία της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας (ΠτΔ, πρωθυπουργός) θα προσδώσει κύρος και βαρύτητα στην εθνική προσπάθεια. Τέλος, επισήμανε ότι η έναρξη της ελληνικής διαβούλευσης προγραμματίζεται για την εβδομάδα 20-27 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr