Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση

0
284

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στην σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ακόμη, ο υπουργός έχει αναφέρει σχετικά με την Τουρκία ότι οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

«Η Τουρκία, πιεσμένη οικονομικά και διπλωματικά, ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της, κι αυτό μας δίνει το περιθώριο να αισιοδοξούμε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«H Τουρκία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, γιατί κλιμάκωσε μέσα στο 2020»

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, γιατί κλιμάκωσε μέσα στο 2020 υπέρμετρα την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα, ξεκινώντας από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, στη συνέχεια με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και, βέβαια, βρέθηκε σε ρήξη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τις ΗΠΑ.

«Η επιλογή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας να ευρωπαϊκοποιήσουμε τα διμερή θέματα και να βρίσκεται το λήμμα «Τουρκία» σε κάθε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα στοιχείο, που πίεσε πάρα πολύ την Άγκυρα», επισήμανε.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψη Τσαβούσογλου διέψευσε όσους ήθελαν να παρουσιάσουν την έκφραση των πάγιων ελληνικών θέσεων από τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα ως μια ενέργεια προκλητική, που θα δυναμίτιζε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αντιθέτως, προσέθεσε, αμέσως μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα ο πολιτικός διάλογος συνεχίστηκε σε όλα τα επίπεδα.

«Tο επίπεδο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι, όπως αντιλαμβάνονται όλοι διεθνώς, το επίπεδο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό, μέχρι του σημείου να πριμοδοτούνται μέλη της μειονότητας για την κατάληψη θέσεων στο ελληνικό δημόσιο ή την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.

Αντιθέτως, σημείωσε, ενώ η μουσουλμανική ελληνική μειονότητα μεγάλωσε, διευρύνθηκε και απέκτησε οικονομική ισχύ στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η ελληνική συρρικνώθηκε, εκδιώχθηκε και σήμερα φυτοζωεί στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτό δείχνει τη μεγάλη διαφορά και αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr