Βαρβιτσιώτης: Οι πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία

0
71

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι βασική αρχή για το γεωπολιτικό μέλλον της Ευρώπης είναι η στρατηγική αυτονομία, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας προέταξε πως η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, υπογράμμισε ότι «η επιμονή, η σοβαρότητα, τα ορθά επιχειρήματα και οι ισχυρές συμμαχίες μας, οδήγησαν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είναι το ισχυρότερο πλαίσιο κυρώσεων που απειλεί την Τουρκία, αν δεν ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας».

Βαρβιτσιώτης: Οι πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία

Δίνοντας συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως «τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δικαίωσαν τη στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσότακη να μετατρέψει το Ελληνοτουρκικό σε Ευρωτουρκικό ζήτημα». Και σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε τους πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία και έχουν να κάνουν:

  • με πρόσωπα και εταιρείες,
  • με περιορισμό της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα,
  • με τον τουρισμό, στις εξαγωγές αλλά και
  • με τον τομέα της ενέργειας, αν συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Βαρβιτσιώτης: Το σχόλιο για την τηλεφωνική του επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως αναφορικά με τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος τόσο με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσο και στη μετέπειτα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε για πρώτη φορά ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αναμένονται να είναι καλύτερες από ποτέ, εγκαινιάζοντας τα επόμενα 200 χρόνια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ενώ, αναφορικά με την Τουρκία, όπως επισημαίνεται, ισχυρό ήταν το μήνυμά του και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι τρεις χώρες προβληματίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική: Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. «Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι η γεωστρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης όταν αντιτίθεται σε κάθε απόφαση της ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και με δεδομένη και την υποχώρηση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας», συμπλήρωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr