Βαρβιτσιώτης: Στα συμπεράσματα του ΣΓΥ δείχνει ότι η Τουρκία δεν εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή ένωση

0
96

Βαρβιτσιώτης: «Η Τουρκία, παρότι υποψήφια προς ένταξη, δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Σύσκεψη με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου και υπουργό Εξωτερικών Σοφί Βιλμές πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την κ. Βιλμές «για τις ελληνικές θέσεις γύρω από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα», συνέχισε λέγοντας «βαθιά συζήτηση γύρω από το προσφυγικό και την πρόκληση την οποία αυτό βάζει στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Διεύρυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο γεγονός ότι η Τουρκία, παρότι υποψήφια χώρα προς ένταξη, δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και παραμένει προκλητική απέναντι σε χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Βαρβιτσιώτης

Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανάφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τη Σοφί Βίλμες την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου και υπουργό Εξωτερικών, με την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα της Ευρωπαϊκής ατζέντας.

Είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις γύρω από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να κάνουμε μία βαθιά συζήτηση γύρω από το προσφυγικό και την πρόκληση την οποία αυτό βάζει στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βέλγιο είναι μία χώρα που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί δεν έχει μόνο την ευκαιρία να φιλοξενεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά να είναι και ένας από τους πρωταγωνιστές στους απαραίτητους συμβιβασμούς που χρειάζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γι’ αυτό και η σταθερή επικοινωνία με τις εκπροσώπους της βελγικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη ώστε να διαμορφώνονται οι απαραίτητες συγκλίσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Χαιρόμαστε για τις πάγιες θέσεις του Βελγίου σε σχέση με την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη και βέβαια την ανάγκη για τη στήριξη των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολες γειτονιές όπως η δικιά μας.

Βαρβιτσιώτης

«Ανοίξαμε τον διάλογο για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια»

Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την έκθεση γύρω από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετύχαμε τρία πράγματα: πρώτα από όλα να δώσουμε πάλι ζωντάνια στην Ευρωπαϊκή διευρυνσιακή πολιτική, αφού εδώ και χρόνια δεν είχαν υιοθετηθεί συμπεράσματα. Το δεύτερο είναι να ξανανοίξουμε τον διάλογο για τη Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού η Βουλγαρία τελικά μετά από τη συμβιβαστική πρόταση της χώρας μας ήρε τις επιφυλάξεις της σε σχέση με το λήμμα της Βόρειας Μακεδονίας. Και, τέλος, στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μία σαφής και ρητή περιγραφή της απόστασης που χωρίζει πλέον την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία, παρότι υποψήφια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρεί καμία από τις προϋποθέσεις που θα την έφερναν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο γεγονός ότι η Τουρκία, παρότι υποψήφια χώρα προς ένταξη, δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και παραμένει προκλητική απέναντι σε χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr