Βασίλης Δημάκης: Συγκέντρωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον κρατούμενο φοιτητή

0
60

Βασίλης Δημάκης: Σε νέα συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέρ των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του κρατούμενου φοιτητή, Βασίλη Δημάκη προχώρησαν σήμερα το απόγευμα εκατοντάδες πολίτες. Τη συγκέντρωση καλούσαν δεκάδες συλλογικότητες και φορείς, ενώ πληθαίνουν τα ψηφίσματα για τον Β. Δημάκη.

«Δεν θα αφήσουμε τον Βασίλη μόνο του. Δεν θα επιτρέψουμε στην απανθρωπιά να σκοτώσει έναν άνθρωπο», τονίζουν σε ψήφισμα τους οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ που βρίσκονται στην κινητοποίηση. Ψηφίσματα, ανάμεσα σε άλλους έχουν κυκλοφορήσει: οι Support Art Workers, οι καθηγήτριες του στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών, ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

Δείτε φωτό από τη σημερινή κινητοποίηση

Τι αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την εκδικητική στάση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του κρατουμένου, Βασίλη Δημάκη, στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κρατούμενος φοιτητής, όπως είναι γνωστό, με δήλωσή του το Σάββατο 23 Μαΐου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας απεργίας πείνας και δίψας, μετά την αθέτηση των υποσχέσεων της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου για την μεταγωγή του, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Β. Δημάκης, στις 23 Μαΐου συμπλήρωσε την 29η ημέρα καραντίνας στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του όπως είχε υποσχεθεί η κ. Νικολάου και όπου δικαιούται και οφείλει να βρίσκεται.

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Βασίλη Δημάκη και τα αυτονόητα που διεκδικεί. Επισημαίνουν δε ότι η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί του είναι όχι μόνο εκτός νομικού πλαισίου αλλά και απάνθρωπη.

Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θέτουν για άλλη μια φορά1 το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, μέτρο που έχουν προβάλλει με διαμαρτυρίες τους τόσο η Αρμόδια Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, καθώς και πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγχρόνως, καλούν την Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση να υλοποιήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κρατουμένων, όπως το περιγράφουν οι σωφρονιστικοί κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Καταλήγουν ότι «εκτός από τους ανθρωπιστικούς λόγους που επιβάλλουν την υλοποίηση των υποσχέσεων της Πολιτείας για τον Β. Δημάκη, προκύπτει και θέμα σημαντικών πολιτικών ευθυνών αλλά και πολιτικής ασυνέπειας από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία του έχει ήδη υποσχεθεί την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, που είναι το δικαίωμά του ως κρατουμένου στην εκπαίδευση». Δεν νοείται σωφρονισμός όταν στερείται από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην εκπαίδευση πόσο μάλλον όταν η Πολιτεία τους συμπεριφέρεται με τέτοιο εκδικητικό και απάνθρωπο τρόπο. Υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας, πριν να είναι αργά.

Οι Ευρωβουλευτές: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά

Πηγή: Pagenews.gr