Βασίλης Κικίλιας: Σήμερα οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα στην Αττική

0
32

Μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Βασίλης Κικίλιας βγήκε για να μιλήσει στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι. Φυσικά το ζήτημα της σύσκεψης ήταν το ενδεχόμενο επιβολής ενός καθολικού lockdown στην Αττική από αύριο κιόλας. Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Αντίθετα ανέφερε ότι θα συνεδριάσει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα έχουμε ανακοινώσεις.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού, θα κάνει εισηγήσεις και θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν, εντός της ημέρας», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης ότι η δική εισήγηση είναι να επιβληθεί σκληρό lockdown για τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να φτιάξει η επιδημιολογική κατάσταση.

Έκρηξη κρουσμάτων εντός της εβδομάδας

Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσουμε τα 2.000 νέα κρούσματα. Οι ενδείξεις λοιπόν δείχνουν ότι η επιβολή ενός σκληρού lockdown είναι θέμα ωρών. Αν τελικά αποφασιστεί αυτή η λύση τότε θα υπάρξει εντός της ημέρας μήνυμα από τον πρωθυπουργό ή κάποιο άλλο άλλο μέλος της κυβέρνησης. Για να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ό,τι ανακοινωθεί σήμερα θα ισχύει κανονικά από αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι όταν μιλάμε για ολικό και σκληρό lockdown θα έχει τη μορφή που είχε και τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις, σχολεία κι αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στο πρώτο κύμα της πανδημίας περιελάμβανε εξαιρέσεις στους πολίτες που όφειλαν να την εφαρμόζουν, μιας και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών επιτρεπόταν για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr