Βασίλης Κικίλιας: Το σχέδιο του εμβολιασμού – 1018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα

0
19

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία θα αναφερθεί στο σχέδιο εμβολιασμού του πλυθησμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ήδη σήμερα έγινε γνωστό πως το εμβόλιο της Pfizer, φτάνει σε αποτελεσματικότητα το 95%. Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την εταιρία να προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα εμβολίων, ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με την εταιρία Moderna, που ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται με την παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ενημέρωση με την σημερινή επιδημιολογική εικόνα. Όπως είπε τα 905 κρούσματα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ σοβαρό  πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Μετά από συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του ζήτησε να μεταφέρει ότι χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε  νομούς της Βορείου Ελλάδας που η επιδημιολογική τους εικόνα δεν είναι καλή.

Προμήθειες εμβολίων

Κεντρικά από την ΕΕ. 1,1 δις θα παραλάβει η Ευρώπη που θα μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό και ταυτόχρονα σε κάθε χώρα.

Συμφωνίες με εταιρίες

Με τέσσερις φαρμακευτικές εταιρίες έχει προχωρήσει η ΕΕ σε συνάψεις συμφωνιών για την προμήθεια του εμβολίου.

Αποθήκευση και διανομή

Θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών μελών και μετά στα εμβολιαστικά κέντρα που στην Ελλάδα θα είναι 1018. 2.117.440 πολίτες τον μήνα θα μπορούν να εμβολιαστούν εκεί.

Η πρωτοβάθμια υγεία θα παίξει ρόλο στον εμβολιασμό

Θα επιστρατευτούν τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας που θα παίξουν ρόλο στον εμβολιασμό των πολιτών

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ευάλωτες ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός

Η εξυπηρέτηση των εμβολιασμών

Ραντεβού με μήνυμα, online, ή τηλεφωνικά κέντρα

Ο εμβολιασμός στις πρώτες ομάδες

  • Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνουν σε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές
  • Για τους οίκους ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι
  • Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στους τόπους που βρίσκονται. Στα κέντρα φιλοξενίας και στις υπόλοιπες δομές.
  • Στα σωφρονιστικά καταστήματα θα προβλεφθεί να γίνει ο εμβολιασμός από το ιατρικό  προσωπικό των δομών

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αντέχει το ΕΣΥ. Στην αρχή η κυβέρνηση έπραξε το αναγκαίο, στην συνέχεια παραπάνω για να βελτιωθεί και τώρα πράττει το εφικτό. Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες και τους εθελοντές.

Δείτε live τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr