Βατόπουλος κορωνοϊός: «Υψηλού κινδύνου» όσοι επιστρέφουν από περιοχές με κρούσματα

0
31

Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της επιστροφής των αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σύμφωνα με  τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα, δηλαδή οι αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών κα η χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο αναλυτική ενημέρωση για τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα ώστε να γνωρίζουν και όσοι τις επισκέφτηκαν.

«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, “υψηλού κινδύνου’’» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Παράλληλα, ο ειδικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως και 15 μέρες. Να χρησιμοποιούν, δηλαδή, μάσκα και να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.

Αναφερόμενος στα σχολεία αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμά τους, ο καθηγητής υπογράμμισε:

«Αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι». Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι, για παράδειγμα, με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία ενώ με 400 όχι. Συνεκτιμάται, είπε, μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα και πόσο γρήγορα αυξάνονται. «Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», κατέληξε.

Σημειώνεται, πως τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ήταν χαμηλότερα από ότι τις προηγούμενες μέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξάπλωση μειώνεται καθώς ο αριθμός των νοσούντων παραμένει τριψήφιος.  Συνολικά 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. Τα 1.886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr