Βέλγιο: Ανοίγουν τα σύνορα με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

0
71

Το Βέλγιο θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου τα σύνορά του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις τέσσερις χώρες της ζώνης Σένγκεν που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές. Η πρωθυπουργός συνέστησε πάντως σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν να βεβαιωθούν προηγουμένως ότι αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι «κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για το άνοιγμα των συνόρων της», υπό τους όρους που κρίνει εκείνη.

Από τις 8 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν στο Βέλγιο σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καφέ και των μπαρ, όμως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο τήρησης των αποστάσεων. Οι πολιτιστικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε κινηματογράφοι, θέατρα και άλλοι χώροι εκδηλώσεων μπορούν να ξανανοίξουν αλλά θα δέχονται μέχρι 200 θεατές, το πολύ. «Από τις 8 Ιουνίου όλα θα επιτρέπονται, με κάποιες εξαιρέσεις», είπε η Βιλμές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ιταλία κορωνοϊός άρση μέτρων: Ελεύθερη από σήμερα η μετακίνηση των πολιτών στην επικράτεια της χώρας

Από σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου, η γειτονική Ιταλία επιτρέπει και πάλι την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην επικράτειά της. Οι αντιρρήσεις πολλών περιφερειών του Νότου, στις οποίες έχουν καταγραφεί λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού, τελικά κάμφθηκαν με την δυνατότητα καταγραφής των «εγχώριων τουριστών» και εργαζομένων που φθάνουν από τις βόρειες περιοχές της χώρας. Σαρδηνία, Σικελία και Καμπανία είχαν ζητήσει να υιοθετηθεί «υγειονομικό διαβατήριο», ωστόσο η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε απάντησε ότι η έγκρισή του θα παραβίαζε την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της προσωπικής ζωής των πολιτών.

«Η σημερινή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Τα καταφέραμε, με την θυσία όλων, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα, και τους γιατρούς και νοσοκόμους οι οποίοι εργάστηκαν με εντυπωσιακό, απίστευτο τρόπο», τόνισε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα, Φραντσέσκο Μπότσια.

Από σήμερα λοιπόν, ξεκινά η τρίτη φάση στην Ιταλία. Δηλαδή παραμένει υποχρεωτική η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου σε καφέ και εστιατόρια, οκτώ μέτρων στις οργανωμένες παραλίες, ανάμεσα στην μια ομπρέλα θαλάσσης και στην άλλη, ενώ στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, σημειώνουν πως θα αποδειχθεί βασικής σημασίας η ικανότητα των διαφόρων περιφερειών της χώρας να εντοπίζουν άμεσα τυχόν νέες εστίες μετάδοσης του ιού και νέα κρούσματα. Σημειώνεται, πως στα τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τον Βορρά με τον Νότο της χώρας, υπεύθυνοι θερμομετρούν τους επιβάτες. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργήθηκαν ουρές στους αυτοκινητόδρομους και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.  «Το άνοιγμα όλης της χώρας μας επιτρέπει να δείξουμε στα ξένα κράτη μια ενωμένη και συμπαγή Ιταλία, στο εσωτερικό της οποίας μπορεί κανείς να κινηθεί πλέον ελεύθερα» τόνισε, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Υπενθυμίζεται, πως το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 55 θάνατοι στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού και καταγράφηκαν 318 νέα κρούσματα, ενώ 1.737 ασθενείς έγιναν αρνητικοί. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 233.515. Οι νεκροί αγγίζουν πλέον τους 33.530, και οι ιαθέντες τους 160.092. Στο μεταξύ, 408 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.916 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.569 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr