Βενιζέλος για Αγία Σοφιά: Στρατηγική επιλογή Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός Δύσης

0
38

Για το φλέγον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί σχολίασε  και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για στρατηγική επιλογή του Προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook. Ταυτόχρονα, σύσσωμη η ελληνική πλευρά άσκησε έντονη κριτική και τα κόμματα ήταν ενωμένα καταδικάζοντας την απόφαση αυτή. Ενδεικτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους την αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.

Δείτε την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Facebook

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Αγία Σοφιά:

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος συμβολίζει, με τον πιο ακραίο τρόπο, τη στρατηγική επιλογή του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης. Όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας. Έως τώρα η Τουρκία διεκδικούσε μια επαμφοτερίζουσα θέση, διεκδικούσε τον «εξαιρετισμό» και την ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τη Δύση, ήθελε όμως να τονίζει τη θέση της ως μέλος του ΝΑΤΟ, να διεκδικεί μια μορφή σχέσης με την ΕΕ, να δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με τις ΗΠΑ ιδίως με το στιλ του κ. Τραμπ.

Τώρα μια βάναυση συμβολική πρόκληση μπορεί να σηματοδοτήσει τη ρήξη που δεν προκάλεσε η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη και η καμπύλη της σχέσης της με τη Ρωσία. Η υπέρβαση των συνταγματικών ορίων του κεμαλισμού, δηλαδή των βάσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και οι ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις της υπέρβασης αυτής στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι προφανείς. Οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αυτονόητες. Το κυριότερο είναι όμως η απόφαση για την Αγία Σοφία ως δήλωση ριζικής ανατοποθέτησης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Το ζήτημα είναι βεβαίως και πολιτιστικό και θρησκευτικό και ιστορικό. Είναι όμως πρωτίστως γεωπολιτικό. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και της Δύσης προς την οποία απευθύνεται η πρόκληση, καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr