Βοήθεια Στο Σπίτι προκήρυξη: Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών

0
65

Βοήθεια Στο Σπίτι προκήρυξη: Απλήρωτοι έως και 7 μήνες είναι οι εργαζόμενοι «Βοήθεια στο σπίτι» όπως έγραψε στο ρεπορτάζ του, το aftodioikisi.gr, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημία του Covid-19, και αντί να επιβραβευτούν με κάποιο επίδομα ή δώρο Πάσχα, όπως οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία, παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και για επτά μήνες!

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΔΑΣ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της «η κατανομή των θέσεων,(σ.σ. στην προκήρυξη που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr) όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 και στην εξαπάτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις τελικά έμειναν απ’ έξω. Όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης παρατηρούμε ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία (στήλη 3) είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο πρόγραμμα ΒΣΣ.

Από τον ΑΣΕΠ ή το υπουργείο εσωτερικών δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία διευκρίνιση ότι στις θέσεις με γενική εμπειρία (στήλη 2) θα υπολογιστεί η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο ΒΣΣ. Όπως επίσης το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα στους δήμους το υπόδειγμα βεβαίωσης ειδικής εμπειρίας για το υπάρχον προσωπικό.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ

Η κυβέρνηση, κάτω από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, την αναγνώριση της κοινωνίας στην εργασία και την προσφορά των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» (ΒΣΣ) και κυρίως κάτω από την πίεση των εργαζομένων κυκλοφόρησε «σχέδιο» προκήρυξης του ΑΣΕΠ με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Όμως η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 και στην εξαπάτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.

Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις τελικά έμειναν απ’ έξω. Όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης παρατηρούμε ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία (στήλη 3) είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο πρόγραμμα ΒΣΣ. Από τον ΑΣΕΠ ή το υπουργείο εσωτερικών δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία διευκρίνιση ότι στις θέσεις με γενική εμπειρία (στήλη 2) θα υπολογιστεί η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο ΒΣΣ. Όπως επίσης το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα στους δήμους το υπόδειγμα βεβαίωσης ειδικής εμπειρίας για το υπάρχον προσωπικό.

Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, δεν σταματάει στο σχέδιο προκήρυξης. (Πολλοί) εργαζόμενοι που καθημερινά εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση τους επιβάρυνε με επιπλέον αρμοδιότητες, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Κυβέρνηση και δήμαρχοι υποκριτικά μιλούν για τους ήρωες της πρώτης γραμμής και με ευθύνη τους σε δεκάδες δήμους οι εργαζόμενοι είναι από 3 έως 7 μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες κ διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τη δόση πληρωμής των εργαζόμενων στο ΒΣΣ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους του προγράμματος ΒΣΣ. Να σταματήσει να έχει στους σχεδιασμούς της την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρη και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην:

  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
  • Καταβολή όλων των δεδουλευμένων
  • Ένταξη στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ
  • Οριστική επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο

Πηγή: Pagenews.gr