Βόρεια Μακεδονία κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στη χώρα του παραλλαγμένου στελέχους

0
25

Το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες (27/1) η Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό. Το κρούσμα είναι ένας 46χρονος άντρας από τα Σκόπια, ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε πολύ περιορισμένες επαφές το τελευταίο διάστημα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός χώρας.

Στη γειτονική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 91.555 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ 2.821 άνθρωποι έχουν φύγει από τη ζωή από επιπλοκές της νόσου.

Στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανοσοποίηση του πληθυσμού, καθώς η χώρα δεν έχει παραλάβει μέχρι στιγμής καμία παρτίδα εμβολίων, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες που τα παράγουν. Η χώρα αναμένει να λάβει 833.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού μέσω του μηχανισμού COVAX, του προγράμματος του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει σκοπό να προχωρήσει η ανοσοποίηση σε φτωχότερα έθνη.

Κατέβαλε προκαταβολή και παρείχε οικονομικές εγγυήσεις, εκπληρώνοντας έτσι τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση. Ευελπιστεί ότι οι πρώτες ποσότητες αυτής της προμήθειας θα φθάσουν στη χώρα μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας λέει πως βρίσκεται στην τελική φάση των συνομιλιών με την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer για την προμήθεια 800.000 δόσεων που θα παραδοθούν κατά φάσεις τους επόμενους μήνες, με την πρώτη παρτίδα να αναμένεται στη χώρα τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, καθώς οι διαδικασίες παράδοσης των εμβολίων ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 200.000 δόσεων κινεζικού εμβολίου, που θα φτάσουν στη χώρα άμεσα.

Απαγόρευση των  πτήσεων:

Σημειώνεται, ότι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ως το τέλος του έτους. Με την ίδια απόφαση, όλοι όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χερσαίων συνόρων ή των δύο αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας (Σκοπίων και Οχρίδας) υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνουν, διάρκειας 14 ημερών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr