Βορίδης ελληνοτουρκικά: «Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν πέσει στο κενό»

0
157

Στη «θερμή» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν πέσει στο κενό». Ο «γαλάζιος» υπουργός ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης 8/9.

Ο κ. Βορίδης είπε: «Η Τουρκία είναι απαράδεκτη και προκλητική. Συστηματικά καλλιεργεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο όλες αυτές οι προκλήσεις και οι προσπάθειες να δημιουργήσει τετελεσμένα, η αλήθεια είναι ότι έχουν πέσει στο κενό. Ο πρόεδρος Ερντογάν αν και έχει εντείνει την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ικετεύει για ένα διάλογο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει, γιατί ο ίδιος έχει φέρει τον εαυτό του σε δεινή θέση. Δεν έχει κερδίσει ούτε μισό πόντο σε όλη την υπόθεση».

«Όλη αυτή η στρατηγική της σύγκρουσης τον έχει απομονώσει και έχει δημιουργήσει ένα ένα πρωτοφανές σύμπλοκο δυνάμενων, καθώς ποτέ πριν δεν υπήρξαν συμμαχίες αραβικών κρατών απέναντι στην Τουρκία, ποτέ πριν δεν έχει υπάρξει συμμαχία αραβικών κρατών με το Ισραήλ, ή της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία» τόνισε ακόμα κ. Βορίδης όσον αφορά στη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα, όμως όχι υπό τις παρούσες συνθήκες και μόνο σε μία λογική αποκλιμάκωσης της έντασης και τέλους της πολεμικής ρητορικής.

Τι είπε για τους αγρότες

Μιλώντας για την επερχόμενη «ΔΕΘ» και για το αν θα υπάρξουν στα πλαίσια του «Thessaloniki Helexpo Forum» σχετικές εξαγγελίες για τους αγρότες από τον πρωθυπουργό, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση χάραξε μία στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και την στήριξη όλων των τομέων του, εν μέσω πανδημίας. «Δεν έχουμε αφήσει κλάδο του πρωτογενούς τομέα που εμφάνισε διαταραχή λόγω κορωνοϊού, τον οποίο να μην έχουμε στηρίξει και ενισχύσει» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προαναγγέλλοντας την στήριξη των πατατοπαραγωγών, της ιχθυοκαλλιέργειας και της θερμοκηπιακής ντομάτας.

«Δεν στηρίζουμε στην λογική των επιδομάτων, αλλά την απώλεια του εισοδήματος με βάση συγκεκριμένων υπολογισμών», συμπλήρωσε. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα αγροτικής πολιτικής, ενώ σε άλλο σημείο, δήλωσε πως σε πολλούς πληττόμενους το ύψος της ενίσχυσης θα φτάσει έως και 24 χιλ. ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην προστασία προϊόντων ΠΟΠ, ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που θέσπισε ποινικές διατάξεις για την παραβίαση τους.

Σε σχόλιο για τους αρνητές της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσουν στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, συνομωσιολογίες τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει συστηματική επιχειρηματολογία για να αναδεικνύονται ως περιθωριακές και επικίνδυνες τέτοιες απόψεις.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως θα «πρέπει να υπάρξει εντατικός και εξαντλητικός διάλογος προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά είναι ενταγμένα σε ένα σύνολο και αυτά τα 1-2 που δεν θα φοράνε μάσκα, θα νιώσουν άσχημα. Θέλει προσπάθεια, συνεννόηση και παρακίνηση τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους γονείς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr