Βουλγαρία άρση μέτρων: Θα αρθεί η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ

0
49

Βουλγαρία άρση μέτρων: Σύμφωνα με δήλωση των επίσημων υγειονομικών αρχών, η Βουλγαρία σχεδιάζει να άρει από την 1η Ιουνίου την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι από εκείνες με τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η καραντίνα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, δήλωσε ο  υγειονομικός αξιωματούχος της χώρας,  καθώς και από τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο Άνγκελ Κούντσεφ, επικεφαλής υγειονομικός επιθεωρητής της χώρας, δήλωσε πως η ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ιού πρότεινε στην κυβέρνηση να άρει την καραντίνα από την 1η Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Υγείας θα πρέπει τώρα να εγκρίνει το σχέδιο.

Η απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ. Η Βουλγαρία χαλάρωσε το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων και θεάτρων και αίροντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη. Την περασμένη εβδομάδα ήρε την απαγόρευση εισόδου πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά επέβαλε καραντίνα 14 ημερών. Επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από άλλες χώρες της ΕΕ σκοπεύει να αποκαταστήσει το εμπόριο και να ενισχύσει τον θερινό τουρισμό στα θέρετρά της στη Μαύρη Θάλασσα που επλήγησαν σκληρά από το lockdown.

«Σχεδιάζουμε να άρουμε την υποχρεωτική καραντίνα για τους Βούλγαρους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και για ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Κούντσεφ στους δημοσιογράφους. «Θα την κρατήσουμε για τις οκτώ χώρες της ΕΕ (σ.σ. επτά χώρες της ΕΕ και η Βρετανία) που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε. Σημειώνεται πως η Βουλγαρία κατέγραψε οκτώ νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, ανεβάζοντας στον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων σε 2.475, περιλαμβανομένων 136 θανάτων — ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: Pagenews.gr