Βουλγαρία: Συνομιλίες με την Τουρκία για συμφωνία στο φυσικό αέριο

0
76

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας. Ο Ρόσεν Χριστόφ θα έχει συνομιλίες, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.

Ανώτερα στελέχη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφού η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.

Η συμφωνία

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας είπε ότι ο μεταβατικός υπουργός Ρόσεν Χριστόφ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη αργά την Πέμπτη.

Όπως γράφει το Reuters, ο Χριστόφ είπε στους δημοσιογράφους πριν φύγει ότι οι συνομιλίες μεταξύ της βουλγαρικής Bulgargaz και της τουρκικής Botas προχωρούν γρήγορα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Μια συμφωνία με τη Botas θα επιτρέψει στην Bulgargaz να υπογράψει τις δικές της συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου με αμερικανικούς ή ευρωπαίους παραγωγούς LNG και να περικόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είπε ο Χριστόφ.

LNG από την Ελλάδα

Για να προσπαθήσει να επιτύχει καλύτερες τιμές, είπε ότι η Bulgargaz μπορεί επίσης να συμμετάσχει στις ήδη προχωρημένες συνομιλίες της Botas με μεγάλους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της, περίπου 3 bcm ετησίως, μέσω εισαγωγών LNG από τη γειτονική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου LNG μέσω Τουρκίας, το ένα τρίτο μέσω του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και το ένα τρίτο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr