Βραζιλία κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 20.000 νεκρών – 1.188 θύματα το τελευταίο 24ωρο

0
46

Βραζιλία κορωνοϊός: Το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ξεπέρασε την Πέμπτη η Βραζιλία, καθώς καταγράφηκαν 1.188 νέα θύματα σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου με το εθνικό σύστημα Υγείας να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Βραζιλιάνων πολιτών, οι οποίοι συρρέουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Βραζιλία, χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα, γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες ταχεία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς πλέον καταγράφει συνολικά 20.047 θανάτους λόγω της COVID-19 και 310.087 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι.

Ανησυχία από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους αυτόχθονες

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία δήλωσε ότι η πανδημία covid-19 σκοτώνει τους αυτόχθονες και προειδοποίησε για «γενοκτονία», αν η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας δεν προστατεύσει αυτές τις ευάλωτες φυλές. Μέχρι χθες 25 αυτόχθονες είχαν πεθάνει στο τροπικό δάσος, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού διεισδύει αργά σε απομονωμένα χωριά, αλλά περισσότεροι από 100 έχουν πεθάνει στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και οργανώσεις αυτοχθόνων.

«Φοβάμαι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανήρτησε την Τρίτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία.

«Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν στην πολιτεία μου, την Αμαζόνας, στην περιοχή μου», τόνισε. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υγεία των αυτοχθόνων, όμως η αρμόδια υπηρεσία Sesai δεν ασχολείται με όσους έχουν φύγει μακριά από την πατρογονική γη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιδημία, που αρχικά ξέσπασε στα αστικά κέντρα, τώρα εξαπλώνεται σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αξιωματούχοι του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας επεσήμαναν σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή του Αμαζονίου που εκτείνεται σε τρεις χώρες: την Κολομβία, το Περού και τη Βραζιλία.

Πηγή: Pagenews.gr