Βρετανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Ανοίγουν σχολεία και υπαίθριες αγορές

0
47

Βρετανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Ανοίγουν και πάλι από σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου, τα σχολεία στην Αγγλία, για πρώτη φορά από τότε που έκλεισαν πριν από 10 εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά πολλοί γονείς σχεδιάζουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι καθώς φοβούνται ότι οι υπουργοί προχωρούν πολύ γρήγορα στην άρση των μέτρων. Η χαλάρωση των μέτρων θα σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για ορισμένες μικρές τάξεις. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως έξι άτομα σε εξωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν και πάλι οι υπαίθριες αγορές, και πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι τους.

Η Βρετανία ωστόσο καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από την COVID-19 και πολλοί ανησυχούν ότι η άρση των μέτρων γίνεται πολύ νωρίς.

Μεταξύ αυτών και κάποιοι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και την έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα μολύνσεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η σημερινή χαλάρωση των μέτρων αντιπροσωπεύει μερική μόνο χαλάρωση αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για αλλαγές και ότι περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να αγνοούν τους κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών, οι διευθυντές των σχολείων εκτιμούν ότιτο 46% των γονιών θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τους λόγω ανησυχιών για την πανδημία, με τους φόβους αυτούς να τους συμμερίζονται και κάποιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Ανοίγουν κινηματογράφοι και θέατρα στην Πορτογαλία

Την ίδια ώρα, στην Πορτογαλία, αρχίζουν και πάλι να ανοίγουν από σήμερα οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι χώροι εκδηλώσεων ύστερα από δυόμισι μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας. Οι αθλητικοί χώροι μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν να λειτουργούν με νέους υγειονομικούς κανόνες, και η τηλεργασία παύει να είναι υποχρεωτική. Τα εμπορικά κέντρα μπορούν και πάλι να ανοίξουν τις πόρτες τους με εξαίρεση αυτά στην περιοχή της Λισαβόνας, που τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. «Η εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Λισαβόνας είναι σαφώς διαφορετική από την υπόλοιπη χώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων θα «επανεξεταστεί» την Πέμπτη.

Πηγή: Pagenews.gr