Βρέθηκε και άλλη Ελληνική εταιρεία με στοιχεία σαν της Folli Follie – Μεγάλο σκάνδαλο

0
74

Κάτι «ύποτπο» συμβαίνει με την ελληνικών συμφερόντων Akazoo S.A. την πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής σύμφωνα με το fund Quintessential Capital Management ή QCM ‏το οποίο διοικεί ο ισραηλινής καταγωγής Γκάμπριελ Γκρέκο που είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο της Folli Follie.

Σε σχετική του έκθεση αναφέρει ότι η Akazoo η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Επίσης, όπως τονίζει, η ελληνική εταιρεία απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, με σημαντικό μέρος αυτών να έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί απάτες (Globo Plc1) ή είναι ύποπτες για απάτη (Velti).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti. Στην έκθεσή του ο Γκάμπριελ Γκρέκο αναρρωτιέται ότι πως είναι δυνατόν η Akazoo S.A. να έχει έσοδα , κέρδη και χρήστες τα οποία είναι ανταγωνιστικά με τους κολοσσους της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία είναιι πάρα πολύ μικρή για να δικαιολογήσει τα στοιχεία που παραθέτει στους μετόχους της.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων η ΑKazoo εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο παρελθόν ήταν μέρος της ελληνικής εταιρείας InternetQ η οποία ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016.

Τότε τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς από το βρετανικό σάιτ Shareprophets, για απάτη. Μετά από κάποια χρόνια η IntenetQ έκανε απόσχιση (spin-off) την Akazoo και ξεκίνησε διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).

Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής παρόμοια με το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου και ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τους οποίους οι 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, έσοδα 140 εκατ. δολ. τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 23,2% ετησίως και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε αναδυόμενες αγορές.

Κατά την έρευνα που έκανε ο Γκάμπριελ Γκρέκο διαπίστωσε ότι η Akazoo δεν πληρώνει φόρους, παρόλο που υποτίθεται ότι κέρδισε 22 εκατομμύρια δολάρια κέρδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 80% των εσόδων της προέρχεται απευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

Όπως υποστηρίζει η QCM τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo φέρεται να μην είναι πραγματικά. Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, μεγάλες επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα τεράστιο επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών, κάτι που θυμίζει αυτή των Folli Follie και Globo.

Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον δεν έχει πληρώσει κανέναν φόρο, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό κέρδος. Στην έρευνά του το QCM διαπίστωσε ότι η Akazoo ισχυρίζεται ότι για την εφαρμογή της έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31 χρήστες ανά μία αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 και τα έσοδα της ύψους 145 εκατ. δολ. συνεπάγονται πως οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια, μία αναλογία οκτώ φορές υψηλότερη από αυτές των Facebook και Apple. Η QCM παρατηρεί ακόμη επίσης ότι η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο, καθώς και αυτά του Λουξεμβούργου.

Η έρευνα του Γκάμπριελ Γκρέκο ξεκίνησε από το Λονδίνο όπου έψαξε να βει την εταιρεία στην διεύθυνση που δήλωνε αλλά δεν υπήρχε. Το ίδιο συνέβη και με το Λουξεμβούργο όπου και εκεί η διεύθυνση που ήταν δηλωμένη δεν αντιστοιχούσε στην Akazoo.

Στην Ελλάδα τα γραφεία της βρίσκονται εντός της InternetQ στο Νέο Ψυχικό (Λεωφόρος Κηφισίας 340), ενώ δεν αναγράφεται πουθενά η επιγραφή της Akazoo. Σε ότι αφορά την ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, και αν και δεν ανήκει στις Big 4, έχει καλή φήμη, έστω και αν πρόσφατα δέχθηκε πρόστιμο από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς ύψους 1,5 εκατ. δολ. για έλεγχο που είχε σε εταιρεία η οποία χρεοκόπησε.

Και το QCM ότι η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων με ετήσιες απώλειες περίπου 4 εκατ. δολ. Η οικονομική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία, με τα ισχυριζόμενα έσοδα και το ρυθμό ανάπτυξης που ισχυρίζεται η Akazoo να μην ταιριάζουν στην εικόνα.

Παράλληλα έψαξε να δει σε ποίες χώρες λειτουργεί η Akazoo η οποία υποστηρίζει ότι λειτουργεί σε 25 χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία τα περισσότερα έσοδά της έρχονται από την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Ωστόσο η εταιρεία του Γκάμπριελ Γκρέκο προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo σε δεκάδες χώρες αλλά κατάφερε να ανοίξει μονάχα σε Πολωνία, Μαλαισία, Ινδονησία, Ελλάδα και Κύπρο.

Για τις χώρες στις οποίες προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό ο Γκάμπριελ Γκρέκο ισχυρίζεται ότι οι συνεργάτες του έλαβαν το παρακάτω μήνυμα «Θα θέλαμε πραγματικά να είμαστε εδώ. Προς το παρόν, η υπηρεσία μας δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα σας. Ελέγξτε ξανά, δεν ξέρετε ποτέ.».

Το συμπέρασμα του Γκρέκο στην έκθεσή του είναι ότι η Akazoo οποία ιδρύθηκε το 2000 από τον κ. Παναγιώτη Δημητρόπουλο, ισχυρίζεται οικονομικά στοιχεία τα οποία είναι ψευδή και ότι όλο το οικοδόμημά της θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Πηγή: Pagenews.gr