Βρούτσης για ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Κρίσιμος ο Ιούλιος – Τι είπε για αναδρομικά και επιδόματα

0
58

O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,  καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του OPEN, αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, ενώ απάντησε στο τι θα γίνει με τα επιδόματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και με την καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης και πότε θα μπουν τα αναδρομικά. Κρίσιμο και σημαντικό μήνα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 χαρακτήρισε τον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, είναι σε εξέλιξη υλοποίησης. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών σε περίπου 250.000 συνταξιούχους, «κλείνοντας οριστικά την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, που κληρονομήσαμε και την λήξαμε με το νόμο 4670/2020, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Μέσα στον Ιούλιο θα παρουσιαστεί η πλήρης εφαρμογή και η υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

Η εν λόγω εφαρμογή αφορά το 40% των νέων συντάξεων δύο μεγάλων κατηγοριών, των συντάξεων της αιτίας θανάτου και του πρωτογενούς τομέα, ενώ στο τέλος του Ιουλίου για πρώτη φορά, θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις σε διακριτούς λογαριασμούς. Αναφορικά με τους εργαζομένους στον τουρισμό, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλύπτονται απόλυτα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και συμπλήρωσε ότι και, μετά τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξει προστασία, καθώς θα λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει κάθε οικογένεια και, προς την κατεύθυνση αυτή, διαμορφώθηκε ένα συνολικό προστατευτικό πλαίσιο, «όπου κανείς δεν μένει απροστάτευτος».

Σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, ενώ διευκρίνισε ότι «η χώρα μας, από το 2013, απέκτησε σύγχρονες δομές κοινωνικής προστασίας και διαθέτει, μεταξύ άλλων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων και το επίδομα ενοικίου». Σε ερώτηση για τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Το 2019 και, κυρίως, το δεύτερο εξάμηνο, διενεργήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά εργασίας καθολικά στην επικράτεια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η αδήλωτη εργασία από το 42,3% μειώθηκε στο 5,11%, που καταδεικνύει ότι και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λειτουργεί αποδοτικά, όπως και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Τέλος, ο κ. Βρούτσης είπε ότι για τα έξοδα κηδείας, από εδώ και στο εξής, θα λειτουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα καταβάλλονται κάθε 15 ημέρες αυτόματα, ενώ τα ληξιπρόθεσμα του τομέα υγείας, ύψους έως 200 ευρώ, θα καταβληθούν όλα χωρίς έλεγχο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr