Washington Post Ερντογάν: «Προσέβαλε τον Τραμπ» – «Ξεπέρασε τα όρια»

0
26

Αλλάζει το κλίμα προς το χειρότερο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Σύμφωνα με την εφημερίδα των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασε τα όρια, προσέβαλε τον Ντόναλντ Τραμπ και έτσι έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για το πρόσωπό του στον Λευκό Οίκο. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επικείμενη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα αλλά όχι στην Τουρκία, είναι και οι δηλώσεις άλλων κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων κατά των όσων κάνει στην Αναταολική Μεσόγειο ο Ερντογάν που δείχνουν πως στις ΗΠΑ το κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο έχει χειροτερέψει. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως ίσως ο Ερντογάν έχει καταφέρει να εκνευρίσει ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπροστά στις αμερικάνικες εκλογές, δεν βάζει… φιλίες και θαυμασμούς.

Η Washington Post ξεκινά το κείμενό της από τις πιέσεις που άσκησαν ΗΠΑ και Γερμανία σε Ελλάδα και Τουρκία για να ξεκινήσουν, ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι διερευνητικές επαφές. «Μετά την έντονη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να εκκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα τους στα αμφισβητούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει στο άρθρο της η Washington Post.

Σημειώνει ακόμα ότι: «Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται μετά από διακοπή τεσσάρων χρόνων, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος μέσω διαιτησίας ενός τρίτου μέρους ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η κρίση που προηγήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης καθώς ο Erdogan επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που ανησυχεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις».

«Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς αυτή και η δήλωσή του ότι “παραμένουμε έντονα ανήσυχοι για τις εξελισσόμενες επιχειρήσεις έρευνας φυσικών πόρων της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο” καταδεικνύουν την ανησυχία των ΗΠΑ», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο συντάκτης της Washington Post προσθέτει πως η «προγραμματισμένη επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα, στις 27 και 28 του μήνα, όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας και θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, χωρίς να επισκεφθεί ταυτόχρονα την Άγκυρα, ενδεχομένως αποτελεί ένα σημάδι ότι αυτός και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εκνευρισμένοι με τις τελευταίες προσπάθειες του Erdogan να επεκτείνει την ισχύ του στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Μπάιγκαν μιλώντας την Τετάρτη στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον, καταδίκασε απερίφραστα την Τουρκία δηλώνοντας ότι “υπάρχουν ουσιαστικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με έναν αριθμό τουρκικών πολιτικών” και συνέχισε λέγοντας ότι “παροτρύνουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσσεις στην περιοχή” και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ “ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες με την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία”.

Η αιχμηρή γλώσσα Μπάιγκαν και το ταξίδι Πομπέο σηματοδοτούν της ανησυχία των ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο παιχνίδι ισχύος του στην περιοχή, προσβάλλοντας ακόμα και τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του Πρόεδρο Τραμπ. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει τα μάτια της στην ελληνοαμερικανική ψήφο, έναν παράγοντα σε ορισμένες αμφιταλαντευόμενες πολιτείες».

Αναφερόμενη στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και χαρακτηρίζει «συχνή υποστηρικτή της Τουρκίας», η Washington Post επισημαίνει ότι «ήταν ο άλλος κρίσιμος διαπραγματευτής που πίεσε την Άγκυρα να αποκλιμακώσει».

Η Washington Post κάνει αναφορά και στο ενδεχόμενο παραπομπής στην Χάγη λέγοντας: «Η παραπομπή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε ανεξάρτητη διαιτησία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίλυση του θαλάσσιου ζητήματος, χωρίς παραχωρήσεις τις οποίες ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά. Αλλά πρώτα, οι δύο πλευρές, πρέπει να συμφωνήσουν «στους όρους αναφοράς» που εξειδικεύουν το ζήτημα το οποίο ετοιμάζονται να υποβάλλουν για διαιτησία. Η κάθε πλευρά, πρόσφατα, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση κάνοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις κατά μήκος της ακτής της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία με την Λιβύη και η Ελλάδα με την Αίγυπτο».

Τέλος, στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει «μία ελκυστική πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα η οποία μία δεκαετία πριν βυθιζόταν στο τέλμα του χρέους και την πολιτική διαίρεση». Πέραν των ελληνοτουρκικών και μιλώντας για τον Έλληνα πρωθυπουργό η Washington Post σημειώνει: «Μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr