Washington Post: Ο μεγάλος ρόλος των “μικρών” χωρών στον εφοδιασμό της Ουκρανίας

0
25

Ποιες είναι οι “μικρές” χώρες που πρωτοστατούν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και γιατί

Η Ρωσία είναι ένας γίγαντας χώρας σε κλίμακα, πληθυσμό και φιλοδοξίες. Ωστόσο, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα της στρατιωτικής υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Κρεμλίνου προέρχονται από χώρες πολύ, πολύ μικρότερες.

Για παράδειγμα η Εσθονία, η οποία έχει δωρίσει όπλα κατά της θωράκισης όπως  FGM-148 και οβίδες 122 χιλιοστών D-30 στην Ουκρανία. Υπάρχουν επίσης τα άλλα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία και η Λιθουανία, που έχουν δωρίσει εκτοξευτές Stinger και συσκευές θερμικής απεικόνισης, σύμφωνα με την παρακολούθηση από την Jane’s, τον πάροχο αμυντικών πληροφοριών ανοιχτού κώδικα.

Η Τσεχική Δημοκρατία φέρεται να έχει στείλει οχήματα όπως τανκς T-72M ρωσικής κατασκευής και μαχητικά οχήματα πεζικού BMP-1. Η γειτονική Σλοβακία της Κεντρικής Ευρώπης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τους συμμάχους σχετικά με το πώς θα παρέχει τον δικό της στόλο μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής σχεδίασης στις δυνάμεις της Ουκρανίας, βασιζόμενη σε προηγούμενη μεταφορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300. Ακόμη και μικρότερες χώρες έχουν κάνει το καθήκον τους: Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου υποσχέθηκε αντιαρματικά όπλα και τζιπ NLAW. Αλλά κυρίως, αυτό είναι έργο χωρών πιο ανατολικά, πρώην μελών της Σοβιετικής Ένωσης ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Αυτά δεν είναι στρατιωτικές δυνάμεις. Το μεγαλύτερο από αυτά τα έθνη, κατά κάποιο τρόπο η Τσεχική Δημοκρατία, έχει ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό από τη Μόσχα. Συνδυάστικά όλες τις χώρες είναι μακριά από την οικονομική ισχύ της Ρωσίας — πόσο μάλλον το γεωγραφικό μέγεθος της. Όλα μαζί αντιστοιχούν στη μισή Ουκρανία, του μικρότερου δηλαδή από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη με διαφορά.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας»: Η Ανατολική Ευρώπη λέει στη Δύση ότι είναι καιρός να αντισταθεί στον Πούτιν

Αλλά για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, αυτά τα έθνη ξεπερνούν το βάρος τους. Αν και ορισμένα πολύ μεγαλύτερα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν προσφέρει περισσότερα από αυτά, πολλά άλλα – όπως οι δίδυμοι ευρωπαϊκοί γίγαντες της Γαλλίας και της Γερμανίας – βρίσκονται πολύ πίσω τους.

Σημαντικό επίσης δεν είναι μόνο η κλίμακα των παρεχόμενων όπλων, αλλά ο τύπος. Καθώς η απειλή της σύγκρουσης απομακρύνθηκε από τον πιθανό αστικό πόλεμο στη δυτική Ουκρανία προς την πιο ανοιχτή ανατολή, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν βαρύτερα όπλα.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Telegram την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε βαρύ πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και αεροσκάφη. «Ο πόλεμος μας απέχει πολύ από το να τελειώσει», είπε ο Ζελένσκι. «Αυτός ήταν μόνο ο πρώτος γύρος».

Εδώ, οι μικρές χώρες πρωτοστατούν. Η αναφερόμενη παράδοση T-72M από την Τσεχική Δημοκρατία σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ παρείχε άρματα μάχης στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Η υπόσχεση της Σλοβακίας για MiG-29 ήρθε αφού η Πολωνία έκανε παρόμοια πρόταση να στείλει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

Ορισμένοι ειδικοί παρατήρησαν μια αλλαγή στη δυτική σκέψη σχετικά με αυτό το είδος βαρέων όπλων. Προηγουμένως, υπήρχαν ανησυχίες ότι η αποστολή επιθετικών όπλων θα κλιμάκωσε τη σύγκρουση χωρίς λόγο, αλλά καθώς οι μάχες εξαπλώθηκαν προς τα ανατολικά – και βρέθηκαν στοιχεία για υποτιθέμενες ρωσικές θηριωδίες – τέτοιοι ενδοιασμοί φαίνεται να έχουν υποχωρήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τις αντιρρήσεις τους για την προμήθεια αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία , δήλωσε αξιωματούχος την Τρίτη. Και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε πρόσθετη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε ασφάλεια για την Ουκρανία, με «νέες δυνατότητες [συμπεριλαμβανομένων] συστημάτων πυροβολικού, βολών πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού».

Η αντίθεση με άλλα, πολύ μεγαλύτερα, ευρωπαϊκά κράτη είναι αισθητή. Αν και η Γαλλία δεν έχει δημοσιοποιήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία, η L’Opinion ανέφερε την Τρίτη ότι το συνολικό ποσό της βοήθειας κόστισε στη Γαλλία 120 εκατομμύρια ευρώ —130 εκατομμύρια δολάρια— και ότι περιλάμβανε πυραύλους, δορυφορικές εικόνες και εκπαίδευση.

Ο αριθμός δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μισό από αυτό που έχει δεσμευτεί να δώσει η Εσθονία στην Ουκρανία, περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια. Και η οικονομία της Εσθονίας είναι σχεδόν 100 φορές μικρότερη από την οικονομία της Γαλλίας.

Η Γερμανία, μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, κοροϊδεύτηκε νωρίς στη σύγκρουση επειδή έστειλε 5.000 κράνη στην Ουκρανία. Αν και αργότερα άλλαξε την πολιτική της για να στείλει στην Ουκρανία περισσότερα όπλα, το Politico Europe ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε καθυστερήσει ένα σχέδιο να δώσει άρματα μάχης υψηλών προδιαγραφών στη χώρα.

Η Λιάνα Φιξ, εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία στο γραφείο του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Körber-Stiftung στο Βερολίνο, είπε ότι η Γερμανία είχε διαφορετική άποψη για τη σύγκρουση από άλλα έθνη — πολλά από τα οποία όχι μόνο βρίσκονταν πιο κοντά στη Ρωσία αλλά μοιράζονταν περίπλοκες ιστορίες κατάκτησης και υποταγής .

Οι μεγαλύτερες χώρες ελπίζουν επίσης να είναι σε θέση να μεσολαβήσουν για την ειρήνη. «Το Βερολίνο δεν θέλει να παράσχει βαρύτερα όπλα δυτικής κατασκευής λόγω ανησυχίας ότι αυτό γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση από τη Ρωσία, μένοντας προσκολλημένος στον ρόλο που είχαν η Γερμανία και η Γαλλία στο σχήμα της Νορμανδίας ως χώρες που εξακολουθούν να συνομιλούν με τη Ρωσία», είπε ο Φιξ, αναφερόμενος στις προσπάθειες μεσολάβησης στη σύγκρουση του 2014 για το Ντονμπάς.

Δεν είναι επίσης σαφές ότι όλη η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά. Υπάρχουν ανησυχίες σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες ότι οι δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας θα είναι αμφισβητήσιμες εάν οι Ουκρανοί δεν έχουν εκπαιδευτεί μαζί τους.

Αν και ο ρωσικός εξοπλισμός που προσφέρεται από χώρες όπως η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, μερικά από αυτά είναι παλιά πράγματα τα οποία οι χώρες θα ξεφορτώνονταν ούτως ή άλλως. Η δέσμευση της Σλοβακίας να δωρίσει εξοπλισμό της πολεμικής αεροπορίας εξαρτάται από την ιδέα ότι θα ανεφοδιαστεί με F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Ένας Ουκρανός πιλότος που πετά με ένα MiG-29 στην Οδησσό πρότεινε στη συνάδελφό μου Isabelle Khurshudyan ότι τα αεροπλάνα που είχαν δεν ήταν ήδη καλά ενάντια στην πιο προηγμένη ρωσική αεροπορία: «Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε τεχνικά ίσοι με τους Ρώσους. Μόνο το ψυχικό μας πλεονέκτημα δεν αρκεί για να πολεμήσουμε με αυτές τις τεχνολογίες».

Αλλά η αντίληψη ότι ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία περισσότερο από μεγαλύτερες χώρες θα είναι δύσκολο να κλονιστεί. Ο Ζελένσκι φιλοξένησε την Τετάρτη τους τρεις ηγέτες των χωρών της Βαλτικής — τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα, τον Πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς και τον Πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Καρις — στο Κίεβο. Οι ηγέτες της Βαλτικής επισκέφθηκαν μαζί με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda, ηγέτη άλλης χώρας που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας .

Αλλά φέρεται να ήταν κάποιος άλλος εκεί: ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Ζελένσκι εμπόδισε την επίσκεψη Σταϊνμάγερ και επικαλέστηκε έναν Ουκρανό διπλωμάτη που είπε ότι λόγω του ρόλου του Γερμανού προέδρου στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2014 «αυτή τη στιγμή δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο». Ο Σολτς είπε ότι ένιωσε «εκνευρισμό» που δεν έγινε δεκτός ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο Νταμίρ Μάρουσιτς, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου, είπε ότι αισθάνεται ότι λαμβάνει χώρα μια νέα ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας μετά την Ουκρανία και ότι τα μικρότερα κράτη πιο κοντά στη Ρωσία θα είναι πιο ενεργά. «Νομίζω ότι ένας τρόπος για να ερμηνεύσουμε αυτό που κάνουν τα κράτη πρώτης γραμμής είναι ότι βλέπουν στην Ουκρανία μια πιθανή μοίρα για τον εαυτό τους», είπε ο Marusic.

Μεγάλο μέρος της μοίρας του πολέμου θα εξακολουθήσει να ανήκει σε μεγαλύτερες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, πρόσθεσε ο Marusic, αλλά για τα μικρά έθνη « η απόλυτη ειλικρίνεια και η ορμή τους να το κάνουν αυτό έχει μετατοπίσει τον ορίζοντα του τι είναι δυνατό» για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, παραμένει ένα χάσμα στην αντίληψη σε όλη την Ευρώπη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεγάλου και μικρού. Στο Βερολίνο, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένας περιφερειακός πόλεμος, είπε ο Φιξ. «Αυτό που καταλαβαίνουν τα μικρότερα κράτη είναι ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται την ασφάλεια της Ευρώπης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr