Ξάνθος για κορωνοϊό: Χρειάζεται σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης

0
39

Για την ανάγκη ενός σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης μίλησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, Ανδρέας Ξάνθος. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημείωσε ακόμα πως για να μπορέσουν οι πολίτες να ακολουθήσουν της οδηγίες της πολιτείας χρειάζεται συναίνεση.

«Μετά το lockdown υπήρξαν παλινωδίες»

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, που επιβάλλει νέο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και αντιστροφή του κλίματος εφησυχασμού και δυσπιστίας που υπάρχει στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ξανθός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως «μετά το lockdown υπήρξαν παλινωδίες, αντιφάσεις και υποχώρηση στα standards της δημόσιας υγείας, που επηρέασαν την πορεία της πανδημίας».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «ενώ στην αρχική περίοδο, που τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά, η κυβέρνηση επιχείρησε να «εισπράξει» πολιτικά οφέλη, τώρα που ζούμε καθημερινά μια ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων υπερτονίζεται η έλλειψη ατομικής ευθύνης και υποβαθμίζεται προκλητικά ο ρόλος της κυβέρνησης και της κρατικής ευθύνης».

«Η επιτυχία στην κυβέρνηση, η αποτυχία στους πολίτες!», σημείωσε, σχολιάζοντας πως «η ουσία, πάντως, είναι ότι ως κοινωνία και ως χώρα δεν «μείναμε ασφαλείς»».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «για να ξαναγίνουμε ασφαλείς και να περιοριστεί η ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία απαιτείται νέο σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης, με αποτροπή της εκθετικής διασποράς του ιού, με αξιόπιστη εκτίμηση κινδύνου και αναλογικότητα στη λήψη των μέτρων, με καλή επιδημιολογική εικόνα και επιτήρηση σε τοπικό επίπεδο και άρα στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις, με εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις «πύλες εισόδου» αλλά και στις εστίες «υπερμετάδοσης» στο εσωτερικό (μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία, εργοστάσια, κέντρα διασκέδασης, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συναλλάσσονται με το ευρύ κοινό κ.λπ.)».

Ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας

«Με μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ενδυνάμωση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αντιμετώπιση των νέων αναγκών που ανέδειξε η πανδημία (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον φροντίδα, γηριατρική, αποκατάσταση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη), καθώς και με αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων», επισήμανε ο κ. Ξανθός και κατέληξε: «Και, κυρίως, διασφαλίζοντας κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών και αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr