Ξενοδοχεία κορωνοϊός: Στο σημείο μηδέν ο τουρισμός στην Ελλάδα

0
45

Ξενοδοχεία κορωνοϊός: Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία «Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξαναπετύχει τα επίπεδα του 2019».

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το επιμελητήριο, προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας που αφορούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή).

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα, το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%. Με αναγωγή στο συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δις ευρώ για τα εποχικής.

Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολούθως, το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης, το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη από χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά Μ.Ο. στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα, το 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φθάνουν τα 498 εκατομμύρια ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και το 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά, η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 1,79 δις ευρώ.

Πηγή: Pagenews.gr