Ύφεση προβλέπει η γερμανική Κεντρική Τράπεζα

0
34

«Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να είναι και πάλι μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», προειδοποίησε η τράπεζα στην έκθεσή της.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που συνεπάγεται ότι η χώρα βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας δημοσίευσε τη Δευτέρα τη μηνιαία έκθεσή της, προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα – μια τάση που οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως ύφεση.

«Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να είναι και πάλι μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», προειδοποίησε η τράπεζα στην έκθεσή της.

Η υποτονική βιομηχανική παραγωγή, η μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό και ο προβληματικός οικοδομικός τομέας που επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους εισροών, όλα αυτά επιβαρύνουν τις οικονομικές προβλέψεις αυτού του τριμήνου, ανέφερε η τράπεζα.

«Επιπλέον, ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός και μειώνει την αγοραστική δύναμη των ιδιωτικών νοικοκυριών», γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρότερη ιδιωτική κατανάλωση τους πρώτους μήνες του 2023 αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η τράπεζα αναμένει ότι η κατάσταση θα χαλαρώσει ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους, η έκθεση προειδοποιεί ότι «δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση». Για το 2023 συνολικά, η τράπεζα αναμένει ελαφρά μείωση του ΑΕΠ της χώρας.

Η έκθεση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε οικονομικές προοπτικές που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο ότι αναμένει ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση το 2023, προβλέποντας αντιθέτως μια μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει επίσης ότι το βάρος του χρέους της Γερμανίας θα αυξηθεί, καθώς «οι δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά περισσότερο από τα έσοδα».

Πηγή: EURACTIV.de, ( Julia Dahm)

Πηγή: Pagenews.gr