ΥΠΕΞ για Ναγκόρνο – Καραμπάχ: «Η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα»

0
24

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις εξελίξεις στην στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Σε αυτή τονίζει ότι «η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων» και γνωστοποιεί τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στο πως αντιμετωπίζει το ζήτημα η Άγκυρα και την καλεί να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που υποδαυλίζουν την ένταση».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος. Επίκειται δε, προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν. Η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης.  Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του, Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων. Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβουσογλου, τονίζει ότι «η διένεξη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ μπορεί να επιλυθεί μόνο με την απόσυρση της Αρμενίας από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν». Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, Τσαβούσογλου επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

«Εμείς, ως Τουρκία, στηρίζουμε πάντοτε το αδελφικό Αζερμπαϊτζάν, όπως κι αυτοί πάντοτε στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας», είπε σύμφωνα με το  Anadolu. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), «επειδή δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr