Υπουργείο Εργασίας: Παίρνουν πίσω τη διάταξη για τις υπερωρίες λόγω καραντίνας

0
20

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εργατολόγους, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αποσύρει την επίμαχη διάταξη για τις αναγκαστικές υπερωρίες από την ΠΝΠ που βρίσκεται υπό έκδοση. Η συγκεκριμένη διάταξη που έγινε γνωστή από δημοσιεύματα, προέβλεπε την αναπλήρωση ημερών εργασίας εντός τετραμήνου για να καλυφθεί η λεγόμενη «άδεια καραντίνας 7 ή 14 ημερών» στα πλαίσια του προληπτικού ιατρικού ελέγχου στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του Πρώτου Θέματος, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην τροποποίηση της διάταξης η οποία ανέφερε αρχικά πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για επτά ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκόπιμη αντεργατική εμμονή

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «σκόπιμη αντεργατική εμμονή» της κυβέρνησης που σχεδιάζει «οι εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω καραντίνας μένουν στο σπίτι, όταν γυρνάνε στη δουλειά τους θα δουλεύουν τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα απλήρωτοι. Δηλαδή, την καραντίνα θα την πληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι. Θα δουλεύουν 11ωρο για να καλύψουν τις ημέρες που υποχρεωτικά ο ΕΟΔΥ τους έθεσε σε καραντίνα»

Τι επεσήμαναν οι εργατολόγοι

Για καταστρατήγηση του 11ωρου ανάπαυσης επέκρινε το υπουργείο και ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, συμπληρώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η προληπτική καραντίνα λογίζεται ως άδεια ασθενείας. Συγκερκριμένα ο κ. Καρούζος επεσήμανε τα εξής:

1) Για πρώτη φορά στη χώρα μας, προβλέπεται μια τέτοια άδεια, ομολογουμένως με καθυστέρηση στην έκτακτη συγκυρία του Covid-19. Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος. Από περιστατικά που μου αναφέρθηκαν, προέκυψε η εκ μέρους του ΕΟΔΥ χορήγηση άδειας ασθενείας. Αυτό με καθυστέρηση.

Ξαφνικά, η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία κλπ., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική.

2) Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου. Έτσι, πέραν από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης. Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.

Επίσης, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου. Εν προκειμένω, με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο.

Αμφιβάλλω δε, αν μια επιχείρηση θα μπορεί να μείνει ανοιχτή σε λειτουργία στη διάρκεια μιας ημέρας, ώστε ο εργαζόμενος να παρέχει την εργασία που οφείλει.

Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί η υποχρέωση από το ευρωπαϊκό και ελληνικό εργατικό δίκαιο του 11ωρου ανάπαυσης του εργαζομένου»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr