Υπουργείο Εργασίας: Πότε θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

0
60

Υπουργείο Εργασίας: Τον Ιούνιο του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τον Ιούνιο του 2022  θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αρχικά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ ενώ θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία με επταήμερη λειτουργία και συνεχές ωράριο ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος πάνω στον οποίο θα «δομηθεί» η ψηφιακή κάρτα. Θα κάνουμε πράξη το αίτημα των εργαζομένων να μην τους κλέβει κανένας το ωράριό τους. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα.  Στόχος μας είναι προχωρήσουμε και στις μικρές επιχειρήσεις  καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία».

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελιών των εργαζομένων για αυθαίρετες συμπεριφορές  μέσω της εφαρμογής η γενική γραμματέας εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη σημείωσε ότι η αυτοματοποίηση των καταγγελιών μέσω της εφαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται. «Πρόθεσή μας είναι η διαδικασία της καταγγελίας να συνδυαστεί με νομική υποστήριξη του εργαζόμενου. Υπενθυμίζω ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει ένσταση για το πρόστιμο που του υπεβλήθη για τη μη καταχώρηση του rapid test. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο και για τις καταγγελίες» συμπλήρωσε η κ. Στρατινάκη.

Σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη η εφαρμογή στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί με απόλυτη διαφάνεια:

Α) για τις πληροφορίες  που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει, αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης,  μερικής, εργαζόμενος με Κοινωφελή εργασία η για  πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες νυν και πρώην καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασία.

Β) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την  πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και λήξη της  απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (πχ τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.

Γ) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού , τα δώρα αλλά και όλες τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου εργασίας που αφορούν στην ΕΡΓΑΝΗ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας ενώ εγγυάται και την τήρηση του ωραρίου εργασίας.

Από το 2022 θα ισχύουν τα εξής:

  • Παρουσίαση του web app στην ΕΡΓΑΝΗ τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.
  • Πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας
  • Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr