Υπουργείο Οικονομικών: Πιστώθηκαν 4 εκατομμύρια για πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους

0
67

Υπουργείο Οικονομικών: Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια ακόμη πληρωμή σε δικαιούχους πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια ακόμη πληρωμή σε δικαιούχους πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών.

Ποιοι πληρώνονται

Ειδικότερα, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

  • 79 δικαιούχων, ποσό 493.960,51 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
  • 66 δικαιούχων, ποσό 174.400 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
  • 16 δικαιούχων, ποσό 94.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβάλλεται σήμερα ανέρχεται στα 762.360,51 ευρώ και αφορά 96 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. Για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν διατεθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 41.400.301,97 ευρώ σε 8.872 πολίτες (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.) που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα, για τη στήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

  • 395 δικαιούχων, ποσό 3.183.732 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
  • 275 δικαιούχων, ποσό 984.322,27 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβάλλεται σήμερα ανέρχεται στα 4.168.054,27 ευρώ και αφορά 422 μοναδιαίους Α.Φ.Μ.

Πόσα χρήματα έχουν πιστωθεί συνολικά

Για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης έχουν διατεθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 31.257.412,65 ευρώ σε 3.384 πολίτες (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη

Όσον αφορά στη στήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης, επισημαίνεται ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ979 χορηγείται έναντι στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια οφείλει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενη από τον απαιτούμενο σχετικό φάκελο, για την αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να κριθεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου) για την επισκευή ή ανακατασκευή του πληγέντος κτιρίου (ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επισκευάσιμο ή επικινδύνως ετοιμόρροπο, λόγω των βλαβών που έχει υποστεί), με την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες εκδοθείσες κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Αντίστοιχα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 978 χορηγείται έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές που έχουν πληγεί και που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε στοιχεία ενεργητικού.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, προκειμένου να διενεργηθεί εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4797/2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr