Υπουργείο Οικονομικών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα προειδοποίησης οφειλετών

0
113

Υπουργείο Οικονομικών: Σε λειτουργία τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα προειδοποίησης οφειλετών. Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σε λειτουργία τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα προειδοποίησης οφειλετών. Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της προειδοποίησης

Η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:

  • 1ον. Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr). Μέσω αυτής, παρέχει τη συναίνεσή του για την άρση απορρήτου, με σκοπό την αναζήτηση, πρόσβαση, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν.
  • 2ον. Η πλατφόρμα επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία, βάσει ειδικών αριθμοδεικτών, όπως για παράδειγμα η κάλυψη βραχυπρόθεσμων οφειλών. Ακολούθως, ο οφειλέτης κατατάσσεται σε ένα από τα τρία επίπεδα κινδύνου αφερεγγυότητας (χαμηλό – μέτριο – υψηλό).
  • 3ον. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου και εφόσον επιθυμεί, τότε αιτείται, μέσω της πλατφόρμας, τον προγραμματισμό της πρώτης συνάντηση για να λάβει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο και επισυνάπτει τυχόν στοιχεία που δεν είναι ψηφιακά διαθέσιμα. Τα εν λόγω στοιχεία μελετώνται από ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ακολούθως παρέχουν ενημέρωση και συμβουλές στον οφειλέτη.

Η Ελλάδα εξοφλεί το ΔΝΤ τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο του 2022, μετά την έγκριση του Eurogroup, η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει και τις τελευταίες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται πραγματοποιηθεί πρόωρη προεξόφληση μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εξέλιξη χαιρέτισε η Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «μεγάλο επίτευγμα» της Ελλάδας.

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ενθουσιασμένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει ένα συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό και για την οικονομία της Ελλάδας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον εκείνη τις θεωρεί χρήσιμες», δήλωσε για τη χώρα μας η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr