Υπουργικό: Ισχυρή σύσταση για self test, όχι rapid test για εμβολιασμένους

0
240

Με απόφαση Μητσοτάκη «παγώνουν» τα rapid test για όλους – Σχέδιο δύο φάσεων ως «ασπίδα» στην πανδημία

Ένα βήμα πίσω κάνει,  η κυβέρνηση σε σχέση με τη διενέργεια rapid test σε όλους ακόμη και εμβολιασμένους προκειμένου να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Αντί αυτού του καθολικού μέτρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει να γίνει ισχυρή σύσταση για self test από όλους. Mάλιστα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να δωθούν δύο self test τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Μέχρι νωρίς το πρωί, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για rapid test ακόμη και για τους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα τα πλήρωναν από την τσέπη τους, όπως άλλωστε είπε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,  για να κάνουν ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά σε κάποιο μαγαζί.

Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι πως θα δοθούν δυο επιπλέον self test ενόψει της Πρωτοχρονιάς (εκτός δηλαδή αυτών που έχουν ήδη δοθεί για τα Χριστούγεννα) ώστε όσοι θελήσουν να βγουν για να διασκεδάσουν, να έχουν κάνει τεστ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ρίχνει τη σκιά της σε όλη την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η κούραση από την παρατεινόμενη πανδημία δεν πρέπει να μας κάμψει. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός η καθυστέρηση της εξάπλωσης της Όμικρον, η οποία αναπόφευκτα θα κυριαρχίσει και αφετέρου η αξιοποίηση τους εργαλείου που είναι διαθέσιμο για θωράκιση του πληθυσμού με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σχέδιο δύο φάσεων

Το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δύο φάσεις, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, την ασφάλεια όλων μας χωρίς να παγώσει η οικονομία. Έτσι, αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σελφ τεστ σε όλους, τα οποία θα διαθέτει το κράτος δωρεάν σε συναδυασμό με τους διαγνωστικούς ελέγχους. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δέχτηκε εισηγήσεις για καθολικά ράπιντ τεστ σε χωρους διασκέδασης και εστίαση, ωστόσο ο πρωθυπουργός το θεώρησε άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο στην εφαρμογή του. Όπως τόνισε, προτίμησε να δείξει εμπιστοσύνη σε όλους, με την ισχυρή σύσταση για self test.

H δεύτερη φάση, πρόκειται να ξεδιπλωθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας,  με τη λήψη μέτρων όπως η τηλεργασία και αλλαγή στα ωράρια σε εστίαση και διασκέδαση, όχι όμως την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. «Καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εμβολιασμοί σε παιδιά, εμβολιασμοί στους πολίτες άνω των 60, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, είναι η πρώτη δόση άμυνας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr