Υπουργείο εξωτερικών: Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της – Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό

0
27

Κρίσιμες είναι οι τελευταίες ώρες για τις σχέσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, οι Τούρκοι έκαναν την κίνηση τους. Νωρίτερα μέσα στη μέρα έγινε γνωστό ότι η γειτονική χώρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν άμεση καθώς ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει εκδώσει αντι-Navtex.

Λίγες ώρες αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, ενώ ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η ενέργεια της Τουρκίας «αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας και έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα».

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας– Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr