Υπουργοί ενέργειας: Αποφασίζουν για νέο πακέτο μέτρων και την πληρωμή σε ρούβλια

0
53

Υπουργοί ενέργειας: Οι «27» τείνουν προς τη γραμμή της Γερμανίας, της σταδιακής ανεξαρτητοποίησης και τελικά απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων

Ξεκίνησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναφορικά με το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με βασικό θέμα στην ατζέντα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι «27» τείνουν προς τη γραμμή της Γερμανίας, της σταδιακής ανεξαρτητοποίησης και τελικά απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με εξαίρεση ωστόσο τόσο της Ουγγαρίας, όσο και της Σλοβακίας, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ερωτηματικό η στάση των Βρυξελλών

Ερωτηματικό είναι η στάση των Βρυξελλών στο θέμα της αποπληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια. Δεν αποκλείεται η εξαίρεση της Gazprom από τις κυρώσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και να συνεχίσουν την προμήθειά του δίχως προβλήματα.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων, εκτός από το πετρέλαιο, θα προβλέπει και άλλες κυρώσεις εναντίον τραπεζών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και εναντίον εταιρειών και προσώπων από τις εν λόγω χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Κώστας Σκρέκας στη Σύνοδο Κορυφής: Υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για «την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση» για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετέφερε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας κατά την είσοδο του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

“Σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη απέναντι στον ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απέναντι στις τεράστιες αυτές των τιμών της ενέργειας».

Παρόλο που το θέμα θα τεθεί από ελληνικής πλευράς, όπως σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σκρέκας, θεωρείται αμφίβολο ότι σήμερα θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση για το κατά πόσο η «φόρμουλα» της ρωσικής εταιρείας συνάδει ή όχι με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις” τόνισε μεταξύ άλλων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr