Υπουργός Δικαιοσύνης Τουρκίας: «Αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά εκπληρώνεται η επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ»

0
43

Τις προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, δήλωσε, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», πως «οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας πρέπει να σπάσουν, ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή». «Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας, ανοίγοντάς την για μουσουλμανική προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Προκαλεί ξανά ο Μπαχτσελί: Να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Την ίδια στιγμή δεν σταματά τις προκλητικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τονίζει ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Μπαχτσελί δήλωσε σχετικά: «Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους».

Έτοιμα τα χαλιά:

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν παραλείπουν να διοχετεύουν στον Τύπο διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του μνημείου ώστε να μετατραπεί σε τζαμί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Τ24 δήλωσε ότι τα χαλιά που έχουν αγοραστεί για να καλύψουν τα 7 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Σοφίας είναι σε χρώμα μωβ, όπως και την περίοδο του Μωάμεθ του Πορθητή κι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η αναμενόμενη, δηλαδή η μετατροπή σε τζαμί, κι ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Όπως είπε ο Αναπαλί: «Έχω πει ότι τα χαλιά της Αγίας Σοφίας είναι έτοιμα. Σε μια ιδιωτική συνομιλία που είχα με ένα όνομα πολύ ισχυρό και με επιρροή λίγο κάτω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμαθα ότι θα στρωθούν χαλιά σε χρώμα μωβ σε μία έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Σοφία, όπως και την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ. Τα χρήματα δεν θα δοθούν από το κράτος. Θα δοθούν από ιδιώτη. Θα «περάσει» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό. Επίσης, το επάνω μέρος του «τζαμιού» θα ανακαινιστεί».  Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας πρόκειται να αποφανθεί επί τις υπόθεσης στις 2 Ιουλίου, αλλά ήδη πολλοί ισλαμιστές υποστηρικτές του Ερντογάν ζητούν εδώ και χρόνια να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr