Ζακ Κωστόπουλος: Για τις 21 Οκτωβρίου ορίστηκε η δίκη

0
76

Ζακ Κωστόπουλος: Στις 21 Οκτωβρίου θα γίνει η δίκη για την τραγική υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, δύο περίπου χρόνια μετά τον θάνατό του. Οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί είναι ο καταστηματάρχης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης, αλλά και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Ωστόσο, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα που ζητούσε να δικαστούν οι έξι κατηγορούμενοι για την κατηγορία πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Το Δημόσιο παραιτήθηκε από τις αναιρέσεις στη δίκη για τη Marfin

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με ομόφωνη απόφασή της αποφάσισε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις, τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της 5ης Μαϊου 2010, στο κτίριο της τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας.

Εκείνη την ημέρα είχαν χάσει τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια (μαζί και ένα αγέννητο παιδί). Δέκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, την 8η Μαΐου 2020, με αφορμή την τελετή μνήμης για τα θύματα του εμπρησμού της Marfin, ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά των δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν την καταβολή αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΝΣΚ ομόφωνα (με 68 ψήφους) τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχαν επιδικάσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το ΝΣΚ αναμένεται να προσέλθει στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΝΣΚ, Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

Πηγή: Pagenews.gr