Ζελένσκι προς Δύση: To θράσος του επιτιθέμενου δείχνει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές

0
77

Έκκληση στη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία απήθυνε σε νέο μήνυμά του το βράδυ της Κυραικής ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στους δυτικούς ηγέτες επειδή δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, ενώ είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.

«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

Ο Ζελένσκι ζήτησε να στηθεί ένα «δικαστήριο» για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα.

«Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας, όπως είπε.

«Καλούμε όλο το προσωπικό των εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας … να εγκαταλείψουν το έδαφος των επιχειρήσεών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Βρετανία: Δίνει 100 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια απευθείας μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, στον προϋπολογισμό της ουκρανικής κυβέρνησης για να «μετριάσει τις οικονομικές πιέσεις που δημιουργούνται από την απρόκλητη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας».

Αυτή η επιχορήγηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη μισθών του δημόσιου τομέα, επιτρέποντας σε κρίσιμες κρατικές λειτουργίες να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και για να στηρίξουν τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και τις συντάξεις για τον ουκρανικό λαό.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε:

«Ενώ μόνο ο Πούτιν μπορεί να τερματίσει πλήρως τα δεινά στην Ουκρανία, η σημερινή νέα χρηματοδότηση θα συνεχίσει να βοηθά όσους αντιμετωπίζουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Η νέα βρετανική χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη βοήθεια με αποστολή 2.000 αντιαρματικών πυραύλων, την παροχή 100 εκατομμυρίων λιρών για την οικονομική μεταρρύθμιση και την ενεργειακή ανεξαρτησία καθώς και την παροχή 120 εκατομμυρίων λιρών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Βρετανία εγγυήθηκε επίσης για έως και 500 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από την Πολυμερή Τράπεζα Ανάπτυξης που θα βοηθήσει στην στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Το ΗΒ προχωρά στα υποστηρικτικά μέτρα μέσω ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Πολλαπλών Δωρητών της Παγκόσμιας Τράπεζας που ιδρύθηκε αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση, στο οποίο καλούνται να συνεισφέρουν και άλλοι δωρητές.

Πηγή: Pagenews.gr